Koko paneli

Pitääkö tiedettä popularisoida, miten ja miksi? Ainakin suurella yleisöllä, taviksilla, on oikeus tietää mitä heidän rahoillaan on tutkittu, sanoi kirjailija ja psykologi Taina Kuuskorpi TJY:n kirjamessukeskustelussa "Tieteen ja viihteen duetto".

Mutta tutkija itse ei aina tehtävästä innostu, arveli Markus J Rantala, evoluutiobiologian dosentti.

Tieteen rahoitusjärjestelmät eivät myöskään palkitse popularisoivaa kirjoittamista, kun taas tieteeelliseen julkaisuun kirjoitetut artikkelit ovat meriitti, Rantala totesi.

Myös haastattelun antamiseen tiedemies saattaa suhtautua varovasti koska epäonnistuneet sitaatit saattavat pilata tiedemiehen maineen tiedeyhteisössä tai yleisön joukossa. Eikä haastattelujen antamisesta edes makseta.

Anna-Liisa Haavikko, joka on sekä aktiivinen toimittaja että tietokirjailija, sanoi että sama kaava ei sovi kaikille. Erilaisia eivät ole vain tieteen tekijät vaan myös yleisöt. Eri yleisöille kannattaa tehdä erilaisia ohjelmia, sama ei tavoita kaikkia.

Vastuu siitä että tieteen tulokset esitellään kansalle kuuluu viime kädessä instituutiolle, lähinnä yliopistolle, totesi tutkija ja kirjailija Tiina Raevaara.

Keskustelua johti suvereeniseti TJY:n puheenjohtaja Sini Silvànin, jonka oma laaja kokemus tiedejournalismista myös tuli oikeuksiinsa. Yleisö täytti pienen Onerva-sali viimeistä paikkaa myöten. 

duetto 03