Ikinaakkojen kalenteri

Ikinaakkojen puheenjohtajan kirjeet, uusin ylimpänä.

Ikinaakkojen kirje 2018/03 (maaliskuu)

Pakkanen helisee helmikuun viimeisinä päivinä oikein arktisin lukemin, toivottavasti maaliskuun alussa hellittää. Onneksi aurinko jo hellii ja lupailee kevättä. Taas on kuukausi vierähtänyt, ja Ikinaakkojen on aika kokoontua. Perinteinen kuukausilounaamme on torstaina 8.3. kello 13 ravintola Koulun yläkerrassa. Syötyämme siirrymme alakertaan Historian luokkaan kuuntelemaan alustusta.
Maaliskuun aiheemme on murre. Pohdimme mitä murre on, miksi se on vaihtelevaa, ketkä sitä puhuvat ja miten se tulee muuttumaan. Turun yliopiston väitöstutkija Lotta Aarikka luo kevyen katsauksen Suomen muuttuviin murteisiin. Tul sääki föli kuulema lissä !

Ikinaakkojen kuukauden viimeisen torstain juttutuokio on pääsiäisen vuoksi poikkeuksellisesti jo kuukauden viimeistä edellisenä torstaina. Siis kantapöyrämme Old Bankissa kutsuu torstaina 22.3. klo 15 keskustelemaan vapaamuotoisesti kaikesta mahdollisesta.

Nähdään 8.3. klo 13 Koulussa ja 22.3. klo 15 Old Bankissa !

terveisin Heli Venho

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 7623013

 

Ikinaakkojen kirje 2018/02 (helmikuu)

Helmikuussa pohdimme kirjaston merkitystä ja tulevaisuutta. Eihän kirjastoa meille vielä tee pelkkä iso talo yksinään, vaan se on osa meidän arkea ja elämää, ja aukaisee monet näkymät. Mietitään millaisia uusia tehtäviä, tapahtumia, palvelutiloja ja seudullista yhteistoimintaa on luvassa. Lounasvieraaksemme tulee Turun uusi kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.
Ikinaakkojen helmikuun tapaaminen on Panimoravintola Koulussa torstaina 8.helmikuuta kello 13. Perinteisesti aloitamme lounaalla yläkerrassa. Syötyämme siirrymme Historian luokkaan kuuntelemaan Rebekka Pilppulan alustusta monipuolisesta kirjastosta.
Helmikuun keskustelukerho on koolla kuun viimeisenä torstaina 22.2.kello 15 ravintola Old Bankissa. Silloin kantapöytämme kutsuu Ikinaakkoja vapaamuotoiseen rupatteluun.

Nähdään torstaina 8.2. Koulussa klo 13 ja torstaina 22.2. klo 15 Old Bankissa !

terveisin Heli Venho

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 7623013

Ikinaakkojen kirje 2018/01 (tammikuu)

Vuosi on Ikinaakkojenkin kalenterissa vaihtunut ja päiväkin on jo hieman pidentynyt. On siis aika aloittaa uusi Ikinaakkavuosi 2018. Kevätkausi käynnistyy torstaina 18. tammikuuta, vanhaan tapaan kokoonnumme lounaalle kello 13 Koulun yläkertaan. Ruokailun jälkeen siirrymme historian luokkaan. Vieraaksemme tulee teatterinjohtaja  Kalle Lamberg Turun Linnateatterista. Hän kertoo meille suositun teatterin tulevista suunnitelmista, uusista tiloista, ohjelmistosta ja myös kesäteatterin jatkosta.

Myös Ikinaakkojen perinteiset kuukauden viimeisen torstain turinatuokiot jatkuvat Old Bankissa. Kantapöytämme kutsuu torstaina 25.tammikuuta kello 15 vapaamuotoiseen keskusteluun.

Näkemisiin torstaina 18.1. klo 13 Koulussa ja torstaina 25.1. klo 15 Old Bankissa !

terveisin Heli Venho

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  puh. 040 7623013

 

Ikinaakkojen kirje 2017/8 (joulukuu)

Joulukuussa tapaamme kulttuuriretkellä Naantaliin. Torstaina 14.12. menemme tutustumaan taiteilijakoti Casa Haartmaniin ja sen jälkeen lounastamme ravintola Trapissa. Naantaliin mennään Turusta Föli-bussilla ( nro 7 ), joka lähtee klo 11.05. Bussipysäkki on T7 ja se sijaitsee Aurakadun varrella Kauppatorin puolella ja on toinen pysäkki Yliopistonkadulta päin.  Naantaliin voi tulla myös omalla autolla, mutta siitä on kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä, jottei turhaan odotella bussiin.
Naantalissa kävelemme bussilta Casa Haartmaniin, jossa opas odottaa meitä klo 12. Casa Haartman sijaitsee Luostarinkadun ja Kristiinankadun kulmassa, sisäänkäynti Luostarinkadun puolelta. Talo on taiteilija Axel Haartmanin ( 1877-1964 ) museoitu taiteilijakoti. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman. Vuonna 1926 valmistunut talo edustaa klassisismia italialaisin vivahtein. Talossa on Axel Haartmanin taulujen lisäksi mm. Victor Westerholmin, Fanny Churbergin ja Helene Schjerfbeckin töitä. Haartman oli paitsi taiteilija myös taidehistorioitsija ja kirjailija. Turun Taidemuseon intendenttinä hän toimi kolmisenkymmentä vuotta.

Casa Haartmaniin tutustumisen jälkeen menemme lounaalle. Olen varannut  paikat ravintola Trappiin hieman ennen klo 14:ää. Trappin lounaslistalla on valittavissa keittolounas hintaan 7 euroa tai kaksi erilaista pääruokalounasta hintaan 16,90 euroa tai 23,50 euroa.
Naantalin retken kustannukset jakautuvat seuraavasti. Casa Haartmanin opastus ja sisäänpääsymaksut hoituvat Ikinaakkojen Turun journalistiyhdistykseltä saamasta avustuksesta. Omasta kukkarosta on maksettava bussimatkat ( Föli-bussissa kertamaksu 3 euroa tai bussikortilla vähemmän ) ja lounas ravintola Trapissa.

Casa Haartmanin pienehköjen tilojen vuoksi retkellemme mahtuu mukaan  20 ENSIKSI ILMOITTAUTUNUTTA IKINAAKKAA. Ilmoittautumiset 8.12. mennessä Helille joko sähköpostitise ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) tai puhelimitse ( 040 762 3013 ). 

Ikinaakkojen vuoden viimeinen juttutuokio on 28.12. klo 15 Old Bankissa. Silloin viattomien lasten päivänä kantapöytämme odottelee vapaamuotoisia keskustelijoita.

 

Ikinaakkojen kirje 2017/7 (marraskuu)

 
Marraskuun tapaamisemme aihe on Suomi 100-hengessä Turku sata vuotta sitten. Minkälaiset turkulaisvaikuttajat johdattelivat väkeä eri suuntiin ja millaiset tunnelmat Turussa vallitsivat vuosina 1917 ja 1918. Turkulaisten elämään sata vuotta sitten meidät tutustuttaa kirjailija Harri Raitis, joka on kirjoittanut näytelmän "Toivon ja tuhon tie".  Tämä historiallinen draama saa ensi-iltansa Turussa marraskuun alussa, ja se kuvaa silloin vaikuttaneiden hahmojen kautta tilanteita Turussa dramaattisina vuosina 1917 ja 1918.
 
Tapaamisen torstaina 9.11. aloitamme lounaalla klo 13 ravintola Koulun yläkerrassa. Syötyämme siirrymme Historian luokkaan, jossa Harri Raitis johdattelee meidät sadan vuoden takaisiin aikoihin.
 
Ikinaakkojen marraskuun juttutuokio on torstaina 30.11. klo 15 Old Bankissa. Silloin kantapöytämme odottelee väkeä vapaamuotoiseen keskusteluun. 
 
Joulukuussa Ikinaakat pyrähtävät retkelle Naantaliin. Kohteena on taiteilija Axel Haartmanin museoitu ateljeekoti Casa Haartman. Lisäksi lounastamme jossain paikallisessa ravintolassa. Tarkemmat tiedot retken ajankohdasta ja retkikohteesta seuraavassa Ikinaakka-kirjeessä marraskuun lopulla.
 
Näkemisiin torstaina 9.11. Koulussa ja torstaina 30.11. Old Bankissa!
 
terveisin Heli Venho
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  puh.040 7623013

Ikinaakkojen kirje 2017/6 (lokakuu)

Lokakuussa tutustumme Turun maisemiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Lokakuun tapaamisemme vieraaksi tulee tietokirjailija Petri Aalto. Häneltä on hiljattain ilmestynyt toinen kirja, joka kertoo Turun ilmeestä vanhoissa postikorteissa. Kirja esittelee 250 vanhaa postikorttia, joista monet ovat ennen julkaisemattomia. Kirja jatkaa syksyllä 2015 ilmestyneen Turku vanhoissa postikorteissa-kirjan tarinaa. Petri Aalto on luvannut kertoa meille vanhan Turun tarinaa molempien kirjojen pohjalta.
Aloitamme lokakuun tapaamisemme perinteisesti lounaalla Ravintola Koulun yläkerrassa klo 13. Syötyämme siirrymme alakertaan Historian luokkaan seuraamaan Petri Aallon esitelmää.
 
Ikinaakkojen juttutuokio on lokakuun viimeisenä torstaina 26.10. klo 15. Silloin kantapöytämme Old Bankissa on varattu vapaamuotoista jutustelua varten. Kaikki rohkeasti mukaan !
 
Näkemisiin torstaina 12.10. Koulussa ja 26.10. Old Bankissa ! 
 
Terveisin Heli Venho