Ikinaakkojen kalenteri

Ikinaakat on varsinaissuomalaisten toimittajasenioreiden oma yhdistys. Jäsenyys ei edellytä TSY:n jäsenyyttä. Puhenjohtajistoon kuuluu vuoden 2016 alusta Heli Venho, Liisa Sundelin ja Marja Myllyluoma. Lisätietoja Ikinaakka-asioista saat osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Ikinaakkojen kirje 2017/8 (joulukuu)

Joulukuussa tapaamme kulttuuriretkellä Naantaliin. Torstaina 14.12. menemme tutustumaan taiteilijakoti Casa Haartmaniin ja sen jälkeen lounastamme ravintola Trapissa. Naantaliin mennään Turusta Föli-bussilla ( nro 7 ), joka lähtee klo 11.05. Bussipysäkki on T7 ja se sijaitsee Aurakadun varrella Kauppatorin puolella ja on toinen pysäkki Yliopistonkadulta päin.  Naantaliin voi tulla myös omalla autolla, mutta siitä on kerrottava ilmoittautumisen yhteydessä, jottei turhaan odotella bussiin.
Naantalissa kävelemme bussilta Casa Haartmaniin, jossa opas odottaa meitä klo 12. Casa Haartman sijaitsee Luostarinkadun ja Kristiinankadun kulmassa, sisäänkäynti Luostarinkadun puolelta. Talo on taiteilija Axel Haartmanin ( 1877-1964 ) museoitu taiteilijakoti. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Erik Bryggman. Vuonna 1926 valmistunut talo edustaa klassisismia italialaisin vivahtein. Talossa on Axel Haartmanin taulujen lisäksi mm. Victor Westerholmin, Fanny Churbergin ja Helene Schjerfbeckin töitä. Haartman oli paitsi taiteilija myös taidehistorioitsija ja kirjailija. Turun Taidemuseon intendenttinä hän toimi kolmisenkymmentä vuotta.

Casa Haartmaniin tutustumisen jälkeen menemme lounaalle. Olen varannut  paikat ravintola Trappiin hieman ennen klo 14:ää. Trappin lounaslistalla on valittavissa keittolounas hintaan 7 euroa tai kaksi erilaista pääruokalounasta hintaan 16,90 euroa tai 23,50 euroa.
Naantalin retken kustannukset jakautuvat seuraavasti. Casa Haartmanin opastus ja sisäänpääsymaksut hoituvat Ikinaakkojen Turun journalistiyhdistykseltä saamasta avustuksesta. Omasta kukkarosta on maksettava bussimatkat ( Föli-bussissa kertamaksu 3 euroa tai bussikortilla vähemmän ) ja lounas ravintola Trapissa.

Casa Haartmanin pienehköjen tilojen vuoksi retkellemme mahtuu mukaan  20 ENSIKSI ILMOITTAUTUNUTTA IKINAAKKAA. Ilmoittautumiset 8.12. mennessä Helille joko sähköpostitise ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.) tai puhelimitse ( 040 762 3013 ). 

Ikinaakkojen vuoden viimeinen juttutuokio on 28.12. klo 15 Old Bankissa. Silloin viattomien lasten päivänä kantapöytämme odottelee vapaamuotoisia keskustelijoita.

 

Ikinaakkojen kirje 2017/7 (marraskuu)

 
Marraskuun tapaamisemme aihe on Suomi 100-hengessä Turku sata vuotta sitten. Minkälaiset turkulaisvaikuttajat johdattelivat väkeä eri suuntiin ja millaiset tunnelmat Turussa vallitsivat vuosina 1917 ja 1918. Turkulaisten elämään sata vuotta sitten meidät tutustuttaa kirjailija Harri Raitis, joka on kirjoittanut näytelmän "Toivon ja tuhon tie".  Tämä historiallinen draama saa ensi-iltansa Turussa marraskuun alussa, ja se kuvaa silloin vaikuttaneiden hahmojen kautta tilanteita Turussa dramaattisina vuosina 1917 ja 1918.
 
Tapaamisen torstaina 9.11. aloitamme lounaalla klo 13 ravintola Koulun yläkerrassa. Syötyämme siirrymme Historian luokkaan, jossa Harri Raitis johdattelee meidät sadan vuoden takaisiin aikoihin.
 
Ikinaakkojen marraskuun juttutuokio on torstaina 30.11. klo 15 Old Bankissa. Silloin kantapöytämme odottelee väkeä vapaamuotoiseen keskusteluun. 
 
Joulukuussa Ikinaakat pyrähtävät retkelle Naantaliin. Kohteena on taiteilija Axel Haartmanin museoitu ateljeekoti Casa Haartman. Lisäksi lounastamme jossain paikallisessa ravintolassa. Tarkemmat tiedot retken ajankohdasta ja retkikohteesta seuraavassa Ikinaakka-kirjeessä marraskuun lopulla.
 
Näkemisiin torstaina 9.11. Koulussa ja torstaina 30.11. Old Bankissa!
 
terveisin Heli Venho
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  puh.040 7623013

Ikinaakkojen kirje 2017/6 (lokakuu)

Lokakuussa tutustumme Turun maisemiin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Lokakuun tapaamisemme vieraaksi tulee tietokirjailija Petri Aalto. Häneltä on hiljattain ilmestynyt toinen kirja, joka kertoo Turun ilmeestä vanhoissa postikorteissa. Kirja esittelee 250 vanhaa postikorttia, joista monet ovat ennen julkaisemattomia. Kirja jatkaa syksyllä 2015 ilmestyneen Turku vanhoissa postikorteissa-kirjan tarinaa. Petri Aalto on luvannut kertoa meille vanhan Turun tarinaa molempien kirjojen pohjalta.
Aloitamme lokakuun tapaamisemme perinteisesti lounaalla Ravintola Koulun yläkerrassa klo 13. Syötyämme siirrymme alakertaan Historian luokkaan seuraamaan Petri Aallon esitelmää.
 
Ikinaakkojen juttutuokio on lokakuun viimeisenä torstaina 26.10. klo 15. Silloin kantapöytämme Old Bankissa on varattu vapaamuotoista jutustelua varten. Kaikki rohkeasti mukaan !
 
Näkemisiin torstaina 12.10. Koulussa ja 26.10. Old Bankissa ! 
 
Terveisin Heli Venho
 

Ikinaakkojen kirje 2017/5 (syyskuu)

Syksy on tullut ja muuttolinnut kerääntyvät parviin, joten on tullut aika Ikinaakkaparvemmekin taas aloittaa kuukausittaiset tapaamiset. Syksyn ensimmäinen lounastreffimme on keskiviikkona 13.syyskuuta. Poikkeuksellinen päivä, johtuu siitä, että torstai ei sopinut kohteellemme Turun kaupunginteatterille. Siis tapaamme keskiviikkona 13.9. kello 13 Turun kaupunginteatterin pääoven edessä (Itäinen Rantakatu 14). Silloin tutustumme remontoituun kaupunginteatteriin ja lounastamme teatterin yhteyteen perustetussa Kivi-ravintolassa. (Kivi toimii päivisin normaalisti lounasravintolana.) Kokoonnumme porukalla klo 13 teatterin pääoven edessä ja menemme yhdessä sisään teatteriin. Aloitamme lounaalla, ja sen jälkeen tapaamme kaupunginteatterin toimitusjohtajan Arto Valkaman ja teemme tutustumiskierroksen kaupunginteatterin tiloissa.

Ikinaakkojen syksyn teatterikäyntihän on "Seitsemän veljestä" Turun kaupunginteatterissa 15.marraskuuta klo 12. Innostus oli melkoinen, kun keväällä eka kertaa vahvistettiin syksyn teatterivisiitti, ja varatuista 26 lipusta on enää jäljellä 2 lippua ( 37 euroa/kpl). Niitä voi kysellä syyskuun lounastapaamisessamme. Kaikille lipunvaraajille lähetän vielä syyskuussa sähköpostiviestin pankkitilistä, jolle maksun teatterilipuista voi maksaa 5.lokakuuta mennessä.

Samaan teatterinäytökseen kanssamme tulee joukko helsinkiläisiä YLEn eläkeläistoimittajia eli Vanhoja kettuja. He toivovat tapaavansa meidät näytöksen jälkeen ruokailun merkeissä. Heidän toivomansa buffet-ruokailu on ravintola Juliniassa hintaan 10 euroa/ henkilö. Myöhäislounaalle ovat tervetulleita myös ne Ikinaakat, jotka eivät tule teatteriin. Tarkempaa tietoa Kettujen tapaamisesta ja mahdollisesta alustuksesta seuraavassa kuukausiviestissä.

Syksyn ensimmäinen Ikinaakkojen juttutuokio on torstaina 28. syyskuuta klo 15 Old Bankissa. Silloin kantapöytämme odottelee vapaamuotoisia keskustelijoita.

 Tavataan 13.9. klo 13 Kaupunginteatterissa ja 28.9. klo 15 Old Bankissa!

Heli Venho

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. , puh.040 7623013 

Ikinaakkojen kirje 2017/4

 
Huhtikuun lounastapaamisen aiheena on Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin moninaiset aikaansaannokset. Vajaat neljä kuukautta kestäneen virkakauden aikana hän on toimillaan herättänyt melkoista hämmennystä, huolta, kiukkua ja pelkoa. Mitä vielä on tulossa jatkossa. Sitä pohdimme alustajamme dosentti Benita Heiskasen kanssa. Hän on Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton - keskuksen johtaja.
 
Kokoonnumme torstaina 6.4. lounaalle kello 13 Panimoravintola Koulun yläkertaan. Syötyämme jatkamme yläkerran Cygnaeus-salissa alustuksen merkeissä.
 
Ensi syksynä Ikinaakat lähtevät katsomaan Turun kaupunginteatterin jo ennalta kohuttua "Seitsemän veljestä"-esitystä. Olen varannut meille lippuja 15.marraskuuta klo 12 olevaan näytökseen. Paikat ovat neljännellä ja viidennellä rivillä teatteritalon suurella näyttämöllä.  Ilmoittautumiset tälle teatteriretkelle tarkemmin syyskuussa, mutta nyt voitte jo varata ajan omaan allakkaanne.
 
Huhtikuun juttutuokio on Old Bankissa torstaina 27.4. Silloin kantapöytämme kutsuu Ikinaaakkoja kelo 15 vapaamuotoiseen jutustelutuokioon.
 
Nähdään 6.4. Koulussa ja 27.4. Old Bankissa!
 
Terveisin  Heli
 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 7623013  

Ikinaakkojen kirje 2017/3

Maaliskuun tapaamisessamme tutustutaan kuuluisan turkulaisarkkitehdin Erik Bryggmanin tuotantoon ja vaikutukseen. Alustajaksemme tulee Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksonen. Hän on perehtynyt monipuolisesti tämän Suomen funktionalismin keskeisen arkkitehdin tuotantoon.

Aloitamme torstaina maaliskuun 9. päivänä klo 13 lounaalla ravintola Koulun yläkerrassa. Syötyämme siirrymme alakertaan Historian luokkaan, jossa alustajamme kertoo Erik Bryggmanin merkityksestä.
Alkuvuodesta Mikko Laaksonen on julkaissut perusteellisesti Bryggmanin kohteita kartoittavan kirjan "Erik Bryggmanin arkkitehtuuri". Hänellä on näitä kirjoja mukanaan, ja kirjan voi ostaa hintaan 50 euroa/ kappale.

Pääsiäisviikon takia Ikinaakkojen huhtikuun lounastapaaminen on jo torstaina 6.4. Silloin aiheena on USAn tammikuussa aloittanut presidentti Donald Trump, ja hänen kohua herättäneet toimensa. Alustajaksi tulee dosentti Benita Heiskanen. Hän on Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja. 

Ikinaakkojen juttuokiot jatkuvat perinteisesti kuukauden viimeisenä torstaina. Maaliskuussa päivä on 30.3. Kantapöytämme Old Bankissa odottaa klo 15 puheliaita Ikinaakkoja keskustelemaan vapaamuotoisesti.

Nähdään 9.3. Koulussa ja 30.3. Old Bankissa

Alakategoriat