Sortavalanäkymä

 

Karjalaisen laulun kaupunki Sortavala oli ennen sotia koko Suomen ortodoksisen kirkon keskus. Siellä oli Turun tuomiokirkkoa suurempi luterilainen kirkko, mutta 1930-luvulla myös innokkaita oopperaharrastajia jotka esittivät Carmenin ja Aidan. Sortavalan opettajaseminaarissa koulutettiin Suomeen 1900-luvun kansankynttilöitä. Laatokan rannalla sijaitsevaan eloisaan pikkukaupunkiin rakennettiin monta tunnettujen suomalaisten arkkitehtien kuten Eliel Saarisen, Frosterus & Gripenbergin ja F A Sjöströmin suunnittelemaa taloa. Moni niistä on pyystyssä vieläkin. 

Jopa asemakaava piirrätettiin Albert Edelfeltillä.

Mitä sitten tapahtui? Kaksi sotaa, kaupungin yli kolme kertaa siirtyvä etulinja ja sitten vuosikymmenten hiljaiselo – rajavyöhykkeellä olevaan kaupunkiin eivät ulkomaalaiset päässeet eivätkä myöskään kaikki venäläiset. Perestroika aloitti 1980-luvulla uuden ajan.

Viime vuosina Venäjä on pyrkinyt nostamaan kaupungin kulttuurielämää on pyritty m m nimeämällä se "uudenvuoden pääkaupungiksi" 2015/2016. Kulttuurimatkailuun houkutellaan myös suomalaisia kuten esimerkiksi hotellinimestä Сеурахуоие voidaan päätellä. Kaupungissa vaikuttava Gogolevin säätiö pitää puutaidemuseota ja kunnostaa vanhaa raatihuonetta joka ihme kyllä säästyi puukoristeineen sotien läpi.

Ja paljon muuta, mutta siitä kertovat sortavalalaiset meille suoraan. Paikan päällä.  

Matka

Koko matka tehdään bussilla joka lähtee Turun kauppatorilta Ortodoksisen kirkon edustalta perjantaina 22.9 kello 8 ja palaa samaan paikkaan sunnuntaina 24.9 kello 20. Menomatka tehdään Niiralan raja-aseman kautta hieman Sortavalasta pohjoiseen, mutta paluumatka tehdään Karjalan kannasta pitkin pysähtyen ainakin Losevossa (Kiviniemi) Laatokan rannalla ja Viipuria sivuuttaen. 

Huomio: jos haluat matkaan muualta kuin Turusta, huomaa että meno- ja paluureitit eroavat: paluumatka on varmasti Helsingin ja Kehä III kautta, mutta meno on joko Hämeenlinnan tai Hyvinkään kautta. Osallistumismaksu ei kata kuljetuksia näille välipysäkeille. 

Bussilla olemme perjantaina perillä noin 17:30, matkalla pidetään luonnollisesti taukoja jo kuljettajan ajoaikamääräystenkin takia. Sunnuntaina lähdemme paluumatkalle kello 10 maissa.

Mitä kuuluu

Sortavalan ohjelmaan kuuluu ainakin muutaman tunnin opastettu bussiretki, ja ehkä saamme yhteyttä sikäläisiin toimittajiin tai muihin kulttuurivaikuttajiin. Kaksi yhteistä ruokailua kuuluu hintaan eli lauantai-illan ruokailu hotellissa ja sunnuntain lounas paluumatkalla Losevossa. 

Kahden hengen huoneessa matka maksaa TJY:n jäsenelle 230  220 euroa, jäsenen seuralaiselle 320 280 euroa. Asumme hotelli Kauniissa (yllämainitun Seurahuoneen vieressä). Yhden hengen huoneen lisämaksu on 33 euroa. Jos hankit viisumin itse alennus on 68 euroa. 

Mitä milloin

Ilmoittautumisaika päättyy 4.8 , mutta viisumianomus joka tehdään erikseen lähetetään matkotoimistolle välillä 14-18.8. Älä jätä tätä viime tippaan – sinulla pitää ennen sitä olla mm todistus vakuutuksestasi, lomakkeeseen tuore passikuva ja passistasi hyvänlaatuinen kopio. 

Todistus vakuutuksesta täytyy tilata puhelimitse vakuutusyhtiöstä.

Matkalle mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Jos et ole TJY:n jäsen tai matkusta sellaisen seuralaisena olet odotuslistalla ilmoittautumisajan päättymiseen saakka.

Matkasta tulee taatusti elämys.  Tervetuloa! Ilmoittautumislomake johon pitää vastata viimeistään 4.8 löytyy tästä, ja viisuminhakuohje johon kannattaa tutustua etukäteen tästä. 

Peruutukset: 4.8 - 31.8  peruutusmaksu 80 euroa, myöhemmin tehdystä peruutuksesta palautetaan puolet matkan hinnasta jos on lääkärin todistus sairaudesta, muuten ei mitään. Maksa matka viimeistään 24.8 Turun Journalistiyhdistyksen tilille FI46 8000 1600 3548 24 , viite 5584 . Ilmoittautumislomake.

==================================================================

asetelma-copy.jpg